[taps] Spiró György:

Egyéni képviselői javaslat [tapsvihar]
a Nemzeti Színház arculatának fejlesztésére

Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Képviselőtársak!

Eleink hősies erőfeszítéseinek hála, a budapesti Nemzeti Színház a miénk lett, és most már örökké a miénk is marad. Arculatának részletes továbbfejlesztése elsőrendű össznemzeti feladat, amely alól mi, törvényhozók, nem bújhatunk ki azzal, hogy nem vagyunk színészek, mert a színészekkel azonos felületen, a képernyőn szoktunk szerepelni.

A közönség hangulatának emelése céljából a Nemzeti Színházat vonjuk össze a Vidámparkkal. [taps] Az Elvarázsolt Kastély görbe tükreit fel lehet szerelni a nézőtéri folyosókon és a vécékben. A színészbüfébe, amelyet a közönség számára is meg kell nyitni - a művészek és a befogadók lelki és szellemi egyesülésének elősegítése okából - az állandóan forgó hordón keresztül juthat be a közönség, amely távozáskor a büfé megnyitott ablakából tűzoltósági, szappanozott rúdon csúszhatna le a Zikkuratnak nevezett épület tetejére, amelyet felül és oldalt laticellel, hungarocellel, esetleg máriacellel [taps] ajánlatos kibélelni.

A Szellemvasutat Kísértetek Alagútja néven a Színház pincéjébe kell telepíteni. Az evezősök a Parlament Kulturális Bizottságának kormánypárti tagjai lesznek, akik a Terror Háza múzeumából átszállított szellemek között vinnék végig az elárasztott alagsorban az ismeretekre szomjas közönséget. A ladikosok viseljék a nagy magyar dunai árvízi hajósok (Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Bethlen István, Gömbös Gyula, Bárdossy László, stb. [taps] ) jelmezét és szakállát. Tisza István esetében megfontolandó, nem kellene-e utólag Duna Istvánnak elnevezni. [taps]

A nemzeti egyetértés jegyében a Kulturális Bizottság ellenzéki tagjai a hét egyik, törvényben megszabandó napján szintén evezhetnének. Az ő jelmezük Kun Béla kalapjától Károlyi Mihály bajszán és Rákosi kopasz parókáján át Horn Gyula fejpántjáig terjed.

A költségvetésnek közismerten Európa által okozott nehéz helyzetében a harmadik és negyedik emeleten lévő öltözőkből luxusszálló hozandó létre. A szobák amúgy is fel vannak szerelve heverőkkel, székekkel, fürdőszobával és vécével, a TV be van vezetve. A kilátáson pedig nem kell javítani azon kívül, hogy a Műegyetem és az ELTE előtt műpálmafasort kell telepíteni. Az igazgatói irodából királyi lakosztály hozható létre.

A Nemzeti Színházszálló vendégei papucsban is látogathatnák az előadásokat, ez világszerte hungarikumnak számítana. [taps] A papucsos előadás-látogatás jegyárait a normál ár tízszereséig lehet megszabni. A földszinti wellness-szolgáltatást igénybe vevő, államilag beutalt parlamenti képviselők és rokonaik tizenötszörös kedvezményt kapnának.

A népszerű színésznők szervezzenek főzőtanfolyamot a legkiválóbb bérletesek, pártoló tagok, és a jóérzésű kritikusok számára. Magyaros ételekből (cigánypecsenye, zsidó tojás, sztrapacska) mindig legyen a büfében megfelelő kínálat. A puliszkát pruszlikban kell felszolgálni.

A népszerű színészekkel való találkozás, autogramkérés és -adás, a kilátás (Rákóczi híd megcsodálása) egész napos iskolai és hétvégi családi programmá álljon össze. A Gobbi Hilda Stúdióban a nap 24 órájában ökumenikus istentisztelet... [tapsvihar, ováció]

A fiatal nézők számára az igazgatóság szervezzen ismerkedési esteket, [taps] amelyekre a segédszínészek, a kórustagok és a tánckar tagjai is delegáljanak képviselőket. A Nemzeti Színházba olvasztott Színművészeti, Képzőművészeti, Földtani, Csillagászati és Nemzetbiztonsági Egyetem diákjai [tapsvihar] szintén küldjenek maguk közül mindkét nembeli résztvevőket. A talpalávalót a hangulat oldása érdekében XVIII. századi tréfás mondókákkal és legalább 1000 éves magyar népmesékkel kell vegyíteni.

Az igazgatóság havi rendszerességgel szervezzen öntevékeny esteket, amelyek keretében a 18 éven aluli nézők verseket és táncokat adhatnának elő. Fel kell újítani a Kincses Kalendárium nevű, egykor sikeres kiadványt, az "Évente legalább 1 könyvet olvass el, magyar!" mozgalom keretében. [taps]

A "Legjobb Néző" kitüntető címet évadonként egy férfi, egy nő, és egy nyugdíjas nyerheti el. A cím odaítélésének feltétele, hogy az illető a Nemzeti Színház legalább egy előadását [tapsvihar] a jövőben megnézze, és erről a pénztárban írásban tegyen nyilatkozatot. Jegyet csak olyanok kapjanak, akik fel tudják mutatni erkölcsi és/vagy hittani végbizonyítványukat. [taps]

Hirdessünk drámapályázatot új művek írására, amelyek a klasszikus magyar drámák szereplőit éltetik tovább. Jancsi és Iluska találkozzék egyazon műben Timurral és Petur bánnal. [taps] Bóni gróf Tündével. Ádám és Éva az általuk örökbefogadott Uz Bencével. [taps] Melinda a cigánybáró Barinkaival, stb.

Létesüljön állandó jellegű ideiglenes Nemzeti Pálinkafőző és Kolbásztöltő hely, valamint Mézeskalácsos a MÜPA és a Nemzeti Színház közötti területen, amely arra is alkalmas, hogy a gyerekek a hátrafelé nyilazás fortélyait [tapsvihar] az előadás előtt, után, és alatt elsajátíthassák.

A nyilazásból felmentett gyermekek (félszemű, féllábú, félkarú) számára a Színház alagsorában, a víztől mentes részben, szárazdajkás gyermekmegőrzőt kell létesíteni, ahol életnagyságban kell kiállítani a gyermekek kedvenc meséinek szereplőit (Pinokkió, Winnetou, Harry Potter, Fülig Jimmy, stb.).

Az idegen mesék főszereplőinek magyar nevére pályázatot kell kiírni. Az első helyezett névadó elnyeri a Nemzet Névadója címet, amit a Színház falán felszegezett, betiplizett táblán kell elhelyezni. Amennyiben a Nemzet Névadójának neve nem kifejezetten magyar, a második helyezett pályázó lép... [tapsvihar, ováció] A magyar nevek magyarságáról a Magyar Tudományos Akadémia Névminősítő Bizottsága dönt.

Egyúttal adjunk új, méltó nevet a nemzet színházának! Nemzeti Színház sok helyen van a világon, például Angliában, meg a kisantant valamennyi országában. A mi Nemzeti Színházunk a nevében sem lehet olyan, mint az övék. Ráadásul a Nemzeti Színház nevet a múltban sokszor lejáratták... Ezért azt javaslom, nevezzük a Nemzeti Színházat ezentúl Magyar Nemzeti Nemzeti Színháznak. [tapsvihar] A Magyar Nemzeti Nemzeti Színház ezentúl legyen a legjobb nemes hagyományok letéteményese, továbbvivője, keltetője és bölcsetője. [tapsvihar, vastaps, ováció]

2013.06.30.

A bejegyzés trackback címe:

https://3jegy.blog.hu/api/trackback/id/tr385400704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása