Négy állítás:
1. Az ember tragédiája alapmű.
2. Madách Imre zseniális.
3. A Nemzeti Színház előadása alapmű.
4. Alföldi Róbert zseniális.

Azt hiszem, Harper mindent elmondott az előadásról és a műről is, ezért én csak néhány sort fogok írni :)

Az ember tragédiája előadást kétszer láttam a Nemzetiben. Először a dráma ismerete nélkül, másodszor már némileg "felokosodva". Először is tetszett, de másodjára több mindent megértettem.

Ez az előadás az egyike azoknak, melyek még a Parlamentet is megjárták... Véleményem szerint akik kritizálják, azok úgy teszik ezt, hogy nem látták az előadást (és akik így kritizálnak, azok számomra abszolút elvesztik hitelességüket), vagy - ami még rosszabb - nem olvasták a művet. Elég csak arra gondolni, hogy mindenki a római szín erkölcstelenségével példálózik. Madách Imre soraival válaszolnék: "Ki sajnálná e kis felzaklató jelenetet, szép hölgyek, tőletek, midőn a csók oly sokkal édesebb, forróbb a vágy, ha egy kis vér ömölt." És aki szerint ez még nem jelenti azt, hogy úgy kellene megjeleníteni színpadon a római színt, ahogy a Nemzetiben teszik, azoknak idézném a hatodik színhez fűzött szerzői utasítást (vigyázat, Madách szövege következik!): "Ádám mint Sergiolus, Lucifer mint Milo, Catulus, mind megannyi kéjenc, Éva mint Júlia, Hippia és Cluvia kéjhölgyek ledéren öltözve dőzsölnek." Ezek után szerintem egészen visszafogott ábrázolás az, hogy mindenki fürdőruhában van...

Az előadás kulcsszereplője nálam egyértelműen Lucifer. László Zsolt frenetikusan alakítja a gonoszt, a halálost, a negatív istent. Különösen parádés, ahogy az isteni utalásokra reagál. Szatory Dávid is lenyűgöző, teljes odaadással játszik. Éva nehéz feladat, hiszen szinte percenként új öltözetben, új szerepben kell feltűnnie. Tenki Réka azonban sikeresen veszi az akadályt, és Évától kezdve Borbáláig mindenkit nagyon szépen hoz. Blaskó Péter istenien játszik, én pontosan így képzeltem el a "pihenő alkotót".

Zseniális előadás, minden - a mű elemzésén átesett - középiskolásnak ajánlom...

... illetve ajánlanám, ha nem tegnap lett volna az utolsó előtti alkalom, hogy tapsolhattunk a színészeknek a darab végén...

A bejegyzés trackback címe:

https://3jegy.blog.hu/api/trackback/id/tr165249747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása