"Kicsit" hosszú lett a hétvégénk, egész pontosan egyetlen 38 órás egybefüggő nap. Szombaton hét órakor keltünk, hogy tízre beérjünk a Kossuth klubba, a Magyartanárok Egyesülete által szervezett, Mai magyar dráma – mai magyar színház című konferenciára. Aztán egy gyors ebéd/vacsora után már indultunk is a Nemzetihez, A velencei kalmár című Mohácsi darab Kritikus Órájára. Aztán ott is maradtunk a színház előtt sorban állni, ugyanis vasárnap reggel 9-től lehetett jegyet venni a jelenlegi Nemzeti Színház utolsó másfél hónapjára.

171782_10150096294713359_6133781_o.jpg

(Jelenetkép a sokat emlegetett Egyszer élünk... c. előadásból, fotó: Gordon Eszter, nemzetiszinhaz.hu)

A konferencia 10 órakor kezdődött, először Csáki Judit beszélt a mai magyar színházról és drámáról. Megpróbálta újradefiniálni ezeket a fogalmakat, meghatározni, mit is jelent most a "mai", a "magyar", a "színház" és a "dráma". Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy milyen sokféle előadás látható ma, kezdve a klasszikus értelemben vett drámákkal, a dokumentumokon alapuló verbatim színházon át, egészen a Jurányi Inkubátorházban látható vitaszínházig. 

Csáki Judit bevezetője után érkeztek meg a konferencia első beszélgetőalanyai, Mohácsi JánosMáté Gábor és Vidovszky György. A beszélgetés során rengeteg mindenről szó esett. Mohácsi János beszélt arról, hogy hogyan is keletkeznek azok a rendkívüli szövegek, amelyeket például az Egyszer élünkben is hallhatunk. Szó volt A Dohány utcai seriff című előadásról, melynek az a különlegessége, hogy a színészek végig sötétben játszanak. Máté Gábor mesélt arról, hogy ki talál meg kit, ő az írókat, vagy az írók őt. Szóba került az is, hogy mi alapján ítélhető meg, mennyire tetszik a nézőnek az előadás. Vidovszky György az ifjúsági előadásairól beszélt: a Bárka Színházban aznap este is játszott Harmadik Hullámról, az ugyanott játszott East Balkán című darabról valamint a Kolibri Színházban műsoron lévő Cyber Cyranoról.

Egy fél órás szünet után Radnóti Zsuzsa tartott előadást Kortárs magyar dráma, kortárs előadásszövegek címmel. Sokat megtudhattunk arról, mikor is alakult ki a modern magyar dráma, hogy van-e magyar drámairodalom, illetve a drámaíró nemzedékekről. Radnóti Zsuzsa beszélt arról is, hogy míg korábban a drámaírók jártak a színház előtt, addig ez mára megfordult, és már a színház jár előbbre. Itt tért ki ő is a Mohácsi testvérek írásmódszerére.

Radnóti Zsuzsa előadása után Tarján Tamás beszélgetett három kortárs magyar drámaíróval: Tasnádi Istvánnal, Térey Jánossal és Spiró Györggyel. Megtudhattuk, miért is választották a drámaírói pályát, mi a különbség a darab és a dráma között, valamint, hogy a káromkodásokat nem mindig a drámaírók teszik bele a műbe.

Ezután ismét egy rövid szünet következett, majd elkezdődtek a délutáni foglalkozások. Három szeminárium közül lehetett választani, mi a Spiró György Imposztor című darabjáról szólóra ültünk be. Nagyon érdekes volt, először a drámát ismerők elemezték a művet, majd megnéztük a Katonában játszott előadás egy 40 perces részletét.

Négy körül ért véget a Magyartanárok Egyesülete által szervezett program, mi ezután rögtön indultunk is a Nemzeti felé. Útközben még megálltunk enni, így körülbelül hat órára értünk a Bajor Gizi parkba. Nem kellett sokat várnunk a Kritikus Óra kezdetéig. A beszélgetést Csáki Judit vezette. :) Az alkotók közül jelen volt Mohácsi János rendező, Mohácsi István dramaturg, Mohácsi András az előadás díszlettervezője, Kovács Márton zeneszerző, valamint a színészek közül Martinovics Dorina, Szatory Dávid, Gáspár Kata, Gáspár Sándor, Hevér Gábor, és kicsit később befutott Bánfalvi Eszter és Fehér Tibor is. Mi előző este láttuk a darabot, rendkívül tanulságos volt a beszélgetés. (A fontosabb dolgokról inkább a Velencei kalmárról szóló bejegyzésben írnék :) ).

A KO után már nem is mentünk messzire, legalábbis nem mindannyian, ugyanis kezdődhetett a sorban állás...

Hosszúhétvége - 2. felvonás

A bejegyzés trackback címe:

https://3jegy.blog.hu/api/trackback/id/tr55203416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása