Valamikor a hét közepén láttuk a Katona József Színház oldalán, hogy ma délelőtt 11 órától nyílt próbára várják az érdeklődőket, A nép ellensége című Ibsen darab próbafolyamataiba pillanthattunk bele. Persze nem volt kérdés, hogy megyünk! :) Fél tizenegyre értünk a színházhoz, kicsit aggódtunk, hogy bejutunk-e, ugyanis a sor vége a bejáratnál volt. De szerencsére még jutott hely, így megnézhettük a próbát.

phoca_thumb_l_dsc_1564.jpg

(Fotó: Szilágyi Lenke, katonajozsefszinhaz.hu)

Henrik Ibsen 1882-ben írta meg A nép ellensége című drámáját a Kísértetek fogadtatására válaszolva. A darab a tömegek irracionális hajlamairól és az általuk támogatott politikai rendszer álszentségéről és korruptságáról szól. A történet egy férfi küzdelmét mutatja be, aki próbál helyesen cselekedni és igazat mondani, miközben a közhangulat fokozatosan ellene fordul. Ibsen véleménye a főszereplőn, Dr. Stockmannen át szólal meg. Az orvos rájön, hogy a város vize fertőzött, így megpróbálja bezáratni az ottani fürdőt, csakhogy ezzel több lakos, köztük saját bátyja, a polgármester érdekeivel is szembekerül. A darab most is aktuális, a rendező, Zsámbéki Gábor külön ki is emelte, hogy vannak mondatok, amelyek olyanok, mintha ők írták volna bele, de higgyük el, nem, azok is Ibsen tollából származnak. 

Az orvos szerepében Fekete Ernőt, a polgármesterében Kulka Jánost láthatjuk. Stockmann feleségét Rezes Judit, lányát Pálos Hanna, fiát pedig Bezerédi Bendegúz játssza. Szerepel még a darabban Ujlaki Dénes, Ötvös András, Kovács Lehel, Lengyel Ferenc, Bán János, valamint a nép képviseletében feltűnő Bodnár Erika, Bezerédi Zoltán és Keresztes Tamás is. 

A próbára persze nem csak mi voltunk kíváncsiak: teltház volt, akadtak olyanok is, akiknek már nem jutott ülőhely, így páran állva figyelték az eseményeket. A nagy tömegen még maga a rendező is csodálkozott, elmondása szerint általában 40-50 emberre számítanak. Mielőtt bármibe belekezdtek volna, Zsámbéki szólt néhány szót a darabról, valamint arról, hogy hol tartanak a próbafolyamatban. Megkérte a nézőket, hogy senki se úgy nézze a most következő jelenetek, mint egy kész előadást, mert még rengeteg munkájuk van.

Először eljátszották a dráma szerinti első felvonást, amivel már készen voltak, majd áttértek a negyedikre. Zsámbéki Gábor folyamatosan tájékoztatta a nézőket arról, hogy mi történik. A két felvonás között történteket is röviden összefoglalta nekünk. A negyedik felvonás során már sokkal többször állt meg a játék, a rendező folyamatosan alakítgatta a színpadon zajló eseményeket, volt olyan jelenet, amit háromszor-négyszer is eljátszottak. A próba egészen délután 1 óráig tartott, de nekünk fel sem tűnt, hogy körülbelül két órán át ültünk a nézőtéren! 

Számomra nagyon érdekes volt megnézni, hogyan is készül egy előadás, bekukkantani a próbára. Láthattuk, hogy milyen óriási munka kell ahhoz, hogy az előadás során már minden szerep hiteles és valószerű legyen. A próba során mindenki egyformán jól dolgozott, a színészek, a rendező, a súgó és a háttérmunkások. Ha meg is kellett állítani egy-egy problémás résznél a játékot, akkor sem okozott nagy gondot a helyzet megoldása: Zsámbéki és a színészek már félszavakból is megértették egymást. Elég volt annyit mondania, hogy "itt lepődj meg", "azt kérdezve mondd", és a játszók már tudták mit kell csinálniuk.

A próba után mi biztosan meg fogjuk nézni az előadást! :) A bemutató április 27-én lesz, az eddig látottak alapján mindenkinek ajánlom, szerintem megéri megnézni!

A bejegyzés trackback címe:

https://3jegy.blog.hu/api/trackback/id/tr365203324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati nénnye 2013.04.06. 23:41:48

Köszönöm a kedvcsinálót!

Mondd Harper, melyik kötetben jelent meg magyarul a dráma? El tudjuk olvasni, ha szeretnénk?

Egyébként, szerintem, egy próba olykor izgalmasabb, mint az előadás. Főleg olyanok számára, akik az alkotókra is kíváncsiak, nemcsak a darabra.

Alkmene 2013.04.07. 00:14:06

@Kati nénnye:
Harper helyett megpróbálom (részben) megválaszolni a kérdést.

Forrás: wikipédia/Henrik Ibsen
"A Kísértetek fogadtatásán felbőszülve írta meg A hazaárulót (En folkefiende, 1882) [*] amelyben az erősen önéletrajzi ihletésű főhős mellett állt ki; ennek a darabnak részben "ellenpontozása" a Vadkacsa (Vildanden, 1884), amelyben a szintén rá hasonlító Gregerset kegyetlenül kigúnyolta.
[* Ibsen ezen kötete magyarul először "A népgyűlölő" címen jelent meg 1898-ban, "A hazaáruló" címen 1966-ban jelent meg Hajdu Henrik fordításában gyűjteményes kötetben, de színpadon sok esetben az Arthur Miller átdolgozásában készült "A nép ellensége" címen játsszák a darabot.]"

Emlékeim szerint Zsámbéki Gábor az elején kijelentette, hogy ők most az eredeti Ibsen darabhoz nyúlnak vissza. Szóval ennek a drámának (is) több verziója van, kicsit kutakodni kell a megfelelő után...
süti beállítások módosítása